Mítosz és valóság a kakaóról
- Egy mítosz szerint a kakaót a maják Tollaskígyó (Quetzalcoatl) istene adta az embereknek, miután az anyaistennő kukoricából megteremtette őket.
- A legenda szerint az aztékok szent madara, a Kvézál eledele.
Tény, hogy a Közép és Dél-Amerikában élő indiánok (maják, aztékok, olmékok, stb.) már régóta ismerték a kakaót, ahol fizetőeszközként, táp- és izgatószerként használták. A kakaó készítéséhez használt cserépedényeket már i. e. 1900-900 közötti időből is találtak. Az európai inváziót követően sokáig megmaradt fizetőeszközként, majd a Spanyol utazóknak köszönhetően, a 16. században került be Európába, ahol hamar a teával egy időben a nemesség kedvelt forróitalává vált, amiért sokáig csak arannyal lehetett fizetni. Innen indult világhódító útjára a Francia gyarmatként Nyugat-Afrikába, Ázsiába és Ausztráliába az Angol gyarmatok terjeszkedésével. Hatalmas kedveltségére utal, hogy mára szinte az összes trópusi országban termelnek kakaót. Ma a világ éves kakaótermelése meghaladja a 3 millió tonnát.
A kakaó felhasználási területei és hatóanyagai
A kakaó fán termő ellipszoid termései 15-30 cm hosszúságú, sárgás, narancsos, piros, de nem ritkán lilás vagy barna színűek. A termésben, a halvány rózsaszín terméshúsban átlagban 60 db kakaóbab (mag) helyezkedik el.
A világ túlnyomó részén ezt használják pörkölt, porított formában fűszerként. Modern világunkban leginkább törhető táblás csokoládék alapanyagaként, amit előszeretettel fogyasztanak forrócsokiital vagy sűrűn folyó fondüként, amibe frissen szeletelt gyümölcsdarabokat mártogatnak, sütemények, édességek készítéséhez.
Ami jótékonyan hat a testre és a lélekre belülről, az ugyanilyen jó a bőrre. A kakaót a benne található kakaóvaj jótékony hatásának köszönhetően, a wellness-ipar is előszeretettel alkalmazza.
A kakaóban található hatóanyagok:
- teobromin 1-2%,
- koffein 0,2-0,3%,
- teofillin nyomokban,
- katechin ~5%,
- polimer procianidin,
- zsíros olajok 50-60%,
- bőrtisztító,
- -ápoló,
- méregtelenítő hatása van.
- Így a csokoládé pakolások és
- masszások kedvelt alapanyaga.
- A kakaóvaj teobromin tartalma külsőleg segíti a zsírégető folyamatokat.
- A flavonoidok gátolják a bőr öregedéséért felelős szabadgyökök képződését.
- A keserű étcsokoládé hasmenés-ellenes hatású.
- A kakaóvajat a gyógyszeripar használja széles körben, kúpok, kenőcsök, bevonószerek előállításához.
- A kakaóból készült csokoládéban több flavonoid vegyület is található, melyek közül az egyik a katechin, egy jól felszívódó és daganatos betegségek kiegészítő kezelésében is eredménnyel alkalmazható.
A termésrész egyéb részeiből dísz- és használati tárgyakat készítenek, a leveleit tetőfedésre használják. A kakaót napjainkban, de az ősi kultúrákban is különböző fűszerekkel ízesítették.
Leggyakrabban használt fűszerek:
- cukor,
- méz,
- vanília,
- ánizs,
- fahéj,
- szegfűszeg,
- csilipaprika,
A maják, aztékok és inkák víz hozzáadásával kukoricából és maniókalisztből készítették a sokoatl, más néven habos víz italukat, a babokat körülvevő rózsaszínes terméshúst csemegeként fogyasztották. Ma a csokoládét ehető virágszirmokkal, pirított magvakkal és aszalt gyümölcsökkel fogyasztjuk.
A DXN Cocozhi a legjobb minőségű kakaóból készül ganodermakivonattal. Fogyasztásra kész italpor formájában kínáljuk, mely csokoládés ízzel kényeztet. A kiváló kakaóaromán kívül a ganoderma fogyasztásából származó előnyök könnyen elérhetők, a legkisebbek számára is. Önts egy csésze forró vizet (80º), keverd hozzá a Cocozhit, és máris élvezheted ezt a frissítő italt, melyet az egész család fogyaszthat.
Válaszd a DXN minőségi kakaóbabból készült adalékanyagmentes, Ganodermával dúsított forrócsokiját és tedd még kellemesebbé reggeleid!
Összetevők:
Egy tasak Cocozhiban:
- közel 3 g kiváló minőségű kakaópor,
- kálium (198,4 mg),
- kalcium (156,8 mg),
- foszfor (105,6 mg),
- nátrium (48 mg),
- vas (1,9 mg),
- C-vitamin (18,9 mg),
- B3-vitamin (5,5 mg),
- kávékrémpor,
- nádcukor,
- sovány tejpor,
- malátakivonat,
- Ganoderma-kivonat,
- vanilin.
- mesterséges színezőanyagot,
- tartósítószert,
- színezéket,
- hozzáadott aromaanyagokat,
Cukrot és sovány tejport tartalmaz, így az erre érzékenyek fokozott odafigyeléssel fogyasszák!
Kik fogyaszthatják:
Egy dobozban: 20 tasak x 32 g kakaó található.
100 g termékben | 32 g termékben | RDA(%) | 100 g termékben | 32 g termékben | RDA(%) | ||
Energia | 439 kcal | 140 kcal | – | Foszfor | 330,0 mg | 105,6 mg | 15,09 % |
Szénhidrát | 76,2 g | 24,4 g | – | Nátrium | 150,0 mg | 48,0 mg | – |
Zsír | 13,0 g | 4,2 g | – | C-vitamin | 59,1 mg | 18,9 mg | 23,63 % |
Fehérje | 6,5 g | 2,1 g | – | B3 vitamin | 17,3 mg | 5,5 mg | 34,38 % |
ebből transz-zsírsav tartalom | * | * | Koleszterin | 14,0 mg | 4,5 mg | – | |
Kálium | 620,0 mg | 198,4 mg | 9,92 % | Vas | 6,0 mg | 1,9 mg | 13,57 % |
Kalcium | 490,0 mg | 156,8 mg | 19,6 % |
*nem kimutatható (< 0,1%)
Részletekről vedd fel velünk a kapcsolatot +36 30/20-58-160!
Fogyasztói ár: 10 650 Ft.
Törzsvevői ár: 8 320 Ft.
- Hogyan lehetsz törzsvásárló?
Ezen a linken töltsd ki a törzsvásárlói adatlapot. Az aktiválás visszaigazolását követően azonnal törzsvásárlói áron vásárolhatod meg a termékeket. Minden szükséges információt megtalálsz az adatlapon.
Bármilyen nehézség esetén, lentebb vagy elérhetőségeinken keresztül fordulj hozzánk bizalommal! +36 30/20-58-160
forrás: DXN Termékkatalógus, Erény és Bizalom; Képes, szelektív gyógynövény és -gomba ismertető, Wikipédia