Legenda és valóság
- Káldi az abesszíniai kecskepásztor, mikor új helyen legeltette kecskéit, arra lett figyelmes, hogy azok napközben előszeretettel legelészik egy bizonyos cserje leveleit és piros bogyóit. Ezt követően, eltérően más alkalmakhoz, kecskéi egész este élénken viselkedtek. Káldi másnap maga is megkóstolta az ismeretlen bogyókat, aminek Ő is megtapasztalta élénkítő hatását. Egyszerű ember lévén, attól félt, hogy a bogyók hatása ördögtől való. Hazaérve falujába, azonnal kikérte egy szent ember véleményét, aki azonnal tűzre vetette azokat, de meglepetésükre isteni illat szállt fel a tűzből. Innentől isszák pörkölten a kávét.
- Amit VIII. Kelemen pápa, ki köztudottan nagy híve volt az illatos nedűnek megerősített, miszerint:
“A kávét meg kell keresztelni, mert igazi keresztény ital.”
Így a kávé azon kevés dolgok egyike lett, melyben a világ muszlim és keresztény része egyaránt egyetért.
- Johan Sebastian Bach; Kávékantátát írt, Honoré de Balzac, mivel híres műveit javarészt éjjel írta 50-70 csésze kávét ivott naponta.
- Mai kutatások eredményeként, egy csésze kávéban 2-3x annyi antioxidáns hatású vegyület található, mint ugyanakkora mennyiségű zöld teában.
A kávé meglepő egészségügyi előnyei.
Az elmúlt években szárnyra kapott “rossz” híre ellenére a kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. A felnőtt lakosság mintegy 83%-a fogyasztja rendszeresen. Szakértők szerint évente közel 400 milliárd csésze kávé fogy a világon. Bár legtöbben reggeli frissítőként és délután a munkahelyi termelékenység visszaesés elhárításaként fogyasztják az illatos nedűt, kétségtelen, hogy jelentős egészségügyi előnyei is vannak. Napi 2 csésze antioxidánsokban gazdag ital, hozzájárulhat, hogy szervezetünk hosszútávon egészséges és erős maradjon.
A IX. században a perzsa Rhazes műveiben beszámol a kávé (quawa növény) jótékony hatásairól. A XI. században élt Avicenna a Gyóygászat Kánona című művében egyenesen gyógyhatásúnak írja le.
Az utóbbi években végzett klinikai vizsgálatok azt a feltevést erősítik, hogy a kávé fogyasztása korántsem olyan káros, mint azt sokan gondolták. 2008-ban a Harvard School of Public Health vezetői megállapították, hogy azok a férfiak és nők, akik 20 éven keresztül naponta 6 csésze kávét ittak nem növelte a betegségek illetve a korai elhalálozás kockázatát. Rob van Dam, adjunktus egyike volt a Department of Nutrition tanulmány kutatóinak, aki kifejtette, hogy “a bizonyítékok arra utalnak, hogy a kávéivás nincs komoly káros egészségügyi hatásokkal a lakosságra”. Rájöttek, hogy a korábbi vizsgálatok, melyek “rossz hírét” keltették a kávénak, nem vették figyelembe a résztvevők rossz szokásait, mint például a dohányzást, a mozgásszegény életmódot vagy a teljesen rossz táplálkozást.
Egy nemrégiben végzett epidermológiai vizsgálat eredménye szerint a kávé hatóanyagai csökkentik az epehólyag-bántalom kockázatának esélyét, antioxidáns hatása és polifenoljai révén legalább olyan figyelmet igényel, mint a tea vagy a fokhagyma.
Ez azt jelenti, hogy bűntudat nélkül élvezhetjük a kávé valódi előnyeit.
Néhány főbb hatása és felhasználási területe:
- a kávészenet akut, nem-specifikus hasmenések megszüntetésére,
- szájüregi gyulladások mérséklésére,
- míg a kávéitalt epehólyag-bántalom megelőzésére;
- a koffeint a fáradság mérséklésére és a koncentrációképesség fokozására használják,
- fokozza a fájdalomcsillapítók hatását;
- elősegítheti a neurotranszmitterek, a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin termelését, ezáltal javíthatja az agy egészségi állapotát, csökkentheti az SM, a Parkinson-kor és más neurodgeneratív betegségek veszélyeit,
- csökkentheti a depresszió és az öngyilkosság általános kockázatát,
- az aromás anyagok támogatják a gyomornedv-elválasztást,
- segít megelőzni az érelmeszesedést,
- szívműködést serkentő,
- értágító,
- epe és vizelethajtó,
- antioxidáns hatásúak,
- tanulmányok bizonyítják továbbá, hogy a kávé csökkentheti a vastagbélrák, májrák, emlőrák,
- valamint a májzsugorodás kialakulásának kockázatát,
- szerepet játszhat a 2. típusú cukorbetegség elleni küzdelemben.
Figyelmeztetés!
A kávéivásnak tulajdonított kedvezőtlen hatásokat (mint bélnyálkahártya ingerlékenység, hasmenés, idegesség, gyomorfekély, izgatottság, hasnyálmirigyrák, koleszterinszint kóros emelkedése, stb.) főként a túlzott mértékben erős dohányzással és/vagy alkoholfogyasztással együtt történő fogyasztás eredményezi, illetve a koffeinmentes kávé előállításakor, a koffein kinyeréséhez használt oldószerek maradékai okozhatják. Várandósoknak vagy akik gyermeket szeretnének, gyermekeknek, fekélybetegeknek valamint rendezetlen vérnyomással rendelkezőknek rendszerint a hagyományos kávé fogyasztása nem vagy korlátozottan ajánlott. Számukra egy másik kedvelt ital, a tea javasolt.
Bioaktív vegyületek a kávéban
- koffein
- fenolkarbonsavak
- polifenolok
- zsíros olajok
- kálium
- B-vitaminok – riboflavin
- pantoténsav
- magnézium
A pörkölés során képződő, a kávé aromájáért felelős anyagok száma meghaladja a százat, fő aromakomponense a furfuril-merkapán. Ennek köszönhető a kávészeretet kontinentális, nemzeti és egyéni sokszínűsége.
Aktív vegyületei nemcsak semlegesítik a szabad gyököket, de helyrehozzák azok károkat okozó hatásait.
Mitől függ a kávé kedvező hatása?
Érdekesség, hogy a koffeintartalmú és koffeinmentes változatok szinte ugyanazokat az előnyöket hordozzák. Ezért, szorongás nélkül fogyaszthatjuk bármelyik változatát.
A kávé kedvező előnyei attól függenek, hogy hol, milyen körülmények között termesztik, takarítják be és dolgozzák fel. A kávé egy természetesen alacsony kalóriatartalmú növény (1 csésze – 2 kalória), mielőtt tejet, tejszínt vagy cukrot adnánk hozzá.
Az egyik fontos szempont, hogy a boltok és kávézók többsége túlnyomórészt az egészségre ártalmas cukrok, zsírok és mesterséges aromákat/anyagokat tartalmazó kávékészítményeket forgalmaznak. Valamint a gyengébb minőségű (Robusta) kávébabokat, a kedvezőbb termelékenység érdekében permetezik, amitől erősen peszticid (növény-védőszeres) hatású lesz a végtermék.
Tehát a legjobb hatás érdekében a legjobb minőségű, bio (Arabica) kávébabból készült termékeket válasszuk.
Azoknak, akik aggódnak az egészségükért és naponta akár többször is szeretnék élvezni a gazdag és finom cseppek előnyeit, válasszák a DXN Ganodermát tartalmazó Arabica instant kávéit, ami még hatásosabb előnyöket biztosít számukra.
Fentebb, de a legjobb, ha jobboldalt az Étlapról választod ki az ízlésed szerint legszimpatikusabb kávét.
Igyál egy csészével az egészségedre!
forrás: Erény és Bizalom; Képes, szelektív gyógynövény és -gomba ismertető könyv, DXN termékkatalógus, The Truthabout Cancer™