A Noni
Röviden a Noni Délkelet-Ázsiában a csendes-óceáni térség országaiban széles körben ismert és elismert gyümölcs, melyet táplálkozási, egészség megőrzési és gyógyászati céllal használnak. Jelentősége abban rejlik, hogy aktiválja az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését. Ez a mirigy ad helyet az alvásban, a hangulat és testhőmérséklet szabályzásában felelős szerotonin és melatonin hormonok termelésnek. Valamint a Noniban található főbb növényi hatóanyagok stabilizálják a vércukor szintet és enyhítik a menstruációs görcsöket.
Mitől lesz a Noni még értékesebb?
DXN Morinzhi
A DXN Morinzhi ital a fermetációtól (speciális erjesztési folyamat) válik még hatékonyabbá. Mely tartalmazza a Noni kivonat fermentációs folyamata során keletkezett összes természetes enzimet. Rendszeres fogyasztása segíthet a vastagbélben a pH egyensúly fenntartásában, így a hosszú távú egészség megőrzésében. Itt külön említést teszünk a fermentálás és annak során keletkező enzimek emberi egészségre gyakorolt fontosságáról.
Forrás: DXN termékkatalógus/morinzhyme
Fermentálás
Az erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás vagy fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot egy enzim (lentebb bővebben) hatásának teszünk ki. Erjesztéssel állítjuk elő a sört, a bort, a kovászos (nem élesztős) kenyeret, a joghurtot, a természetes oltóanyaggal előállított kézműves sajtokat, természetesen készült eceteket, az antibiotikumokat, például a penicillint, de a hazánkban széles körben ismert és kedvelt savanyú káposzta és kovászos uborka is fermentált élelmiszer, valamint a ma már egyre elterjedtebb fermentáló csoportokban számtalan finomabbnál, finomabb erjesztett savanyúságok is fellelhetőek. A fekete tea gazdag íz világának egy része is, hasonlóan a dohány feldolgozásához a fermentálásnak köszönhető és nem utolsó sorban a modern környezettudatos elektromos áram előállításához is fermentálási eljárással érik el a biogáz termelődését.
Az erjedés egy tökéletlen égés, mely a szénhidrátok lebontását jelenti, amelyet mikroorganizmusok (élesztőgombák, penészgombák, baktériumok) végeznek, hogy saját élettevékenységükhöz energiát termeljenek. Az energia a fotoszintézissel megkötött napenergiából származik, mert a növényekben az energiatárolás zömmel szénhidrátokban történik. Különböző erjedési folyamatokat különböztetünk meg. Létezik etilalkoholos, tejsavas, propionsavas, vajsavas, homoacetogén, butanolos erjedés. Ezek mind különböző végterméket eredményeznek, miközben megőrzik élettani fontosságukat.
Eredeti forrás itt tekinthető meg.
Nem véletlen, hogy a fermentált, vagyis erjesztett ételek olyan népszerűek lettek az elmúlt években. Probiotikus hatásuk miatt ugyanis nagyon egészségesek: különösen az emésztésünkre vannak jó hatással. Az emberi test emésztőrendszerében körülbelül 100 milliárd jótékony baktérium és mikroorganizmus található. Az erjesztett ételek azért olyan egészségesek, mert a bélflóra mikrobiomját támogatják, ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy a belek működése egészséges legyen, az emésztés pedig zökkenőmentesen működjön. Emellett ráadásul abban is segítenek, hogy az emésztési folyamatok során könnyebben ürüljenek ki a testünkből a méreganyagok. Éppen ezért érdemes minél gyakrabban fermentált ételeket fogyasztani, miközben kalória tartalmuk kevés.
A fermentált élelmiszerek fogyasztásában élen járnak a Japánok. Ott nem ritka a 100 életévet betöltött embertársaink száma sem, ami nem véletlen. A titkuk elsődlegesen a mentális frissességet is elősegítő táplálkozásukon alapszik. Ami a sokszor keveset elvet követve főként tengeri halak, húsok, rizs és nem utolsó sorban széles spektrumú fermentált élelmiszerek rendszeres fogyasztásán nyugszik. A tofu, a szójaszósz, a mizo (csak, hogy néhányat említsünk) szintén fermentálással készülnek, melyek a Japán konyha rendszeres alapanyagai. A Japán piacok telis-tele vannak különbnél-különb fermentálással készült élelmiszerekkel, ami napi szinten, minden étkezésüknél jelen van. A fermentált ételek hatással vannak az emésztésre, így a belső folyamatokra, ami megmutatkozik a bőrük felszínén, szépségén is. Egy Japán emberről ritkán mondható meg a valós kora.
“70 évesen gyermek vagy, 80 évesen fiatal, ha pedig 90 évesen őseid magukhoz szólítanak, kérd meg őket, hogy várják meg, míg be nem töltöd a százat” – olvasható a felirat Ogimiben. A kis japán falu annak köszönheti világhírét, hogy a lakosok számának arányában itt él a legtöbb 100 évnél idősebb ember. A település Okinava szigetén található, amely a kilencvenes évek végéig a leghosszabb életkort megélt emberek lakhelyének számított, a statisztikák csak azután kezdtek el romlani, miután a szigeten állomásozó amerikai katonák támaszpontja köré kiépültek a nyugati életmód velejárója, a gyors éttermek. Okinava Japán lakmuszpapírjaként reflektál a szigetország társadalmi és egészségügyi helyzetére, amelynek erősségét és gyengeségét is a nyugattal való kapcsolata adja.
Eredeti cikk és forrás megtalálható itt.
Miben rejlik a fermentálás titka?
Enzimek
Az enzimek fontos szerepet játszanak az anyagcsere folyamatokban. Segítik az emésztést, a tápanyagok felszívódását és a sejtszabályozást.
Mik az enzimek? Az enzimek olyan fehérjemolekulák, amelyeket minden élő sejt termel. Olyan biológiai katalizátorok, amelyek kémiai reakciókat hoznak létre az egyensúly és az élet fenntartása érdekében.
Miért fontosak az enzimek? Az enzimek a leginkább nélkülözhetetlen elemek a szervezetünkben. Ők felelnek a szintetizálásért, szállításért, adagolásért, építésért és a nap, mint nap szervezetünket érő káros anyagok kiküszöböléséért. Nélkülük nem tudnánk lélegezni, inni, enni vagy emészteni. Az enzimek nélkülözhetetlen elemei az életnek.
Milyen típusai vannak az enzimeknek?
- Metabolikus enzimek: Enzimek, amelyek katalizálják és szabályozzák az összes olyan biokémiai folyamatot, melyek az emberi szervezet egészségéért felelősek. A sejtek fenntartásához elengedhetetlenek.
- Emésztési enzimek: Azok az enzimek, amelyek az elfogyasztott élelmiszereinket energiává alakítják, hogy a szervezet maximálisan felhasználhassa őket. Csak az emésztő rendszerben fordulnak elő.
- Élelmiszer enzimek: Ezek az enzimek, már az élelmiszerekben is megtalálhatóak. A nyers élelmiszerek csak annyi enzimet tartalmaznak, mely elegendő ahhoz, hogy az adott élelmiszert az emésztőrendszerünkben lebontsa. A legtöbb élelmiszer enzim mennyisége a főzés közben lecsökken, mert a nyers élelmiszer enzimeit a magas hőmérséklet elpusztítja. Az enzimek csak test hőmérsékletű közegben aktívak.
Hogyan juthatunk enzimekhez? Testünk szükség szerint metabolikus és emésztő enzimeket egyaránt termel. A főtt (többszörösen feldolgozott) ételek fogyasztása miatt, szervezetünknek több enzimet kell termelnie, hogy képes legyen megemészteni azokat. Testünk minél jobban függ a belsőleg létrehozott emésztő enzimektől, annál nagyobb terhelésnek lesz kitéve, így kevesebb időt és energiát tud fektetni a sérült sejtek újjáépítésére, cseréjére. Ez fáradsághoz, idegességhez és egyéb más betegségek kialakulásához vezethet. Bár testünk metabolikus és emésztő enzimeket egyaránt termel, az életkor előrehaladásával ez a képesség (enzimpotenciál) folyamatosan csökken, ami fokozatosan gyengítheti és veszélyeztetheti a szervezetünk egészségi állapotát. Kutatások alapján a krónikus betegségekben szenvedő betegek szervezete alacsonyabb enzim szinttel rendelkezik, egészséges társaiknál. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony enzimszint okozója lehet a fáradtságnak, betegségeknek és az öregedésnek.
Hogyan állítható vissza az enzimpotenciál? Az enzimpotenciál helyreállítása tudatos táplálkozással, megfelelő pihenéssel, rendszeres, de nem megerőltető testedzéssel és enzim kiegészítéssel lehetséges. Ebben segítenek a fermentált élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Aki most szeretné elkezdeni ezen élelmiszerek fogyasztását, annak javasoljuk, hogy a kellemetlen tünetek (pl. hasmenés) elkerülése érdekében, ami gyógyhatású reakció, fokozatosan kezdjen hozzá. A rövid távú eredmény, egész napra szóló frissesség, energikusság érzése, hosszútávon egy egészségesebb és boldogabb élet.
Forrás: DXN termékkatalógus/morinzhi
„Az egészség a bélben kezdődik.”
A testi, lelki egészség egyensúlya a megfelelő táplálkozásunkon alapszik. A krónikus betegségek kialakulásának okai legtöbbször a helytelen táplálkozás és a túlzott stressz (legyen az jó vagy rossz stressz, a túlzás itt is ártalmas). A stressz és a rossz táplálkozás a legtöbbször kéz a kézben járnak. Ha kiegyensúlyozott, tudatos étrendet követünk és többet mozgunk rendszeresen, sokkal kevésbé leszünk hajlamosak a stresszre, ezáltal alvásminőségünk és szellemi tevékenységünk is javul, ami az egészséges élet alapköveit teszi le. Ezt a tudatos életmódot, életvitelt érdemes már kisgyermek korban, de akár magzati korban elkezdeni. Ha most kezdjük, körülbelül 3 generáció után az egész társadalom egészségi állapotán javíthatunk, ami egy életerős nemzet alapja lehet. Magunkon keresztül, felelősek vagyunk a körülöttünk lévő világért. Ezért kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott és változatos étrend, mozgás és alvás.
Nyers növények fogyasztása: A fitotápanyagok a növényekben található szerves komponensek. Fito (Görög eredetű szó) = növény. A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és teák mind a fitotápanyagok gazdag forrásai, melyek segítenek megvédeni a növényeket a rossz baktériumoktól, gombáktól és egyéb veszélyektől. A szervezetünkbe bevitt fitotápanyagok (ami csak nyers állapotban vihető be) hozzájárulhatnak az általános jó közérzet fenntartásához és testünk folyamatos, egészséges működéséhez. Azért, hogy minél több értékes növényi tápanyag kerüljön szervezetünkbe, fontos, hogy többféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk nyersen és rendszeresen, változatosan étkezzünk. Sokan óvakodnak a „nyers” szó hallatán. A fermentált élelmiszerek (bármilyen zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt lehet fermentálni) alapvetően nyersek, csak egy természetes, biológiai kémiai átalakulás során válnak ízletes táplálékká, miközben megtartja a nyers növény minden pozitív (vitamin, ásványi anyag, rost) tulajdonságát.
Megfelelő táplálkozás nélkül testünk nem tud fejlődni, gyógyulni vagy optimális mennyiségű egészséges sejteket termelni. Ezáltal sebezhetőbbé válunk olyan betegségekkel szemben, mint a rák, cukorbetegség, szívbetegség, allergiák és egyéb degeneratív betegségekkel szemben. Testünk optimális működéséhez szükségünk van vitaminokra és ásványi anyagokra. Szervezetünk a legtöbb vitamin termelésére nem képes, ezért ezeket kívülről kell biztosítanunk számára.
Egészséges fermentált készítmények a hazai DXN kínálatában
DXN Morinzhi
A Noni és a Roselle fúziójából egy egzotikusan fanyar íz világú juice és masszív energiadopping.
Kiszerelés: 285 ml
Fogyasztói ár: 7 640 Ft.
Törzsvásárlói ár: 5 970 Ft.
Kiszerelés: 700 ml
Fogyasztói ár: 16 760 Ft.
Törzsvásárlói ár: 13 095 Ft.
Részletekről vedd fel velünk a kapcsolatot +36 30/20-58-160!
- Hogyan lehetsz törzsvásárló?
Ezen a linken töltsd ki a törzsvásárlói adatlapot. Az aktiválás visszaigazolását követően azonnal törzsvásárlói áron vásárolhatod meg a termékeket. Minden szükséges információt megtalálsz az adatlapon.
Bármilyen nehézség esetén, lentebb vagy elérhetőségeinken keresztül fordulj hozzánk bizalommal! +36 30/20-58-160
DXN Cordypine
Egy kiváló minőségű Cordyceps, természetesen fermentált ananászlé, lime és cukor kombinációja. Ezzel az egzotikusan frissítő itallal ints búcsút a gyengeségnek és levertségnek.
Kiszerelés: 700 ml
Fogyasztói ár: 46 490 Ft.
Törzsvásárlói ár: 36 320 Ft.
Részletekről vedd fel velünk a kapcsolatot +36 30/20-58-160!
- Hogyan lehetsz törzsvásárló?
Ezen a linken töltsd ki a törzsvásárlói adatlapot. Az aktiválás visszaigazolását követően azonnal törzsvásárlói áron vásárolhatod meg a termékeket. Minden szükséges információt megtalálsz az adatlapon.
Bármilyen nehézség esetén, lentebb vagy elérhetőségeinken keresztül fordulj hozzánk bizalommal! +36 30/20-58-160
DXN Roselle juice
Ezt a kellemes ízű gyümölcsitalt a Rosselle (hibiszkusz) csészelevelek kivonatából állítják elő, melyet kevés cukorral édesítenek, hogy enyhe édes ízzel varázsolják el fogyasztóit. A DXN Roselle juice magas ‘C’ vitamin tartalmának köszönhetően ideális egészséges jégkémek, dzsemek, zselék és szörpök készítéséhez is, de magában, kevés vízzel hígítva kellemes nyári fáradságűző hűsítő ital.
Kiszerelés: 285 ml
Fogyasztói ár: 7 405 Ft.
Törzsvásárlói ár: 5 785 Ft.
Részletekről vedd fel velünk a kapcsolatot +36 30/20-58-160!
- Hogyan lehetsz törzsvásárló?
Ezen a linken töltsd ki a törzsvásárlói adatlapot. Az aktiválás visszaigazolását követően azonnal törzsvásárlói áron vásárolhatod meg a termékeket. Minden szükséges információt megtalálsz az adatlapon.
Bármilyen nehézség esetén, lentebb vagy elérhetőségeinken keresztül fordulj hozzánk bizalommal! +36 30/20-58-160
DXN Vinaigratte
Egy a világon egyedülálló természetes módon előállított rizs ecetből és Ganoderma lucidumból készült ecetkülönlegesség, mely az összetevők minden jótékony élettani hatását magában rejti. Tradicionális módon erjesztve, a különleges íz és minőség biztosítása érdekében. Ideális saláták, levesek és egyéb olyan élelmiszerek ízesítésére, ahol kihagyhatatlan a különlegesen egzotikus savanykás, fanyar ízek harmóniája.
Kiszerelés: 700 ml
Fogyasztói ár: 18 290 Ft.
Törzsvásárlói ár: 14 290 Ft.
Részletekről vedd fel velünk a kapcsolatot +36 30/20-58-160!
- Hogyan lehetsz törzsvásárló?
Ezen a linken töltsd ki a törzsvásárlói adatlapot. Az aktiválás visszaigazolását követően azonnal törzsvásárlói áron vásárolhatod meg a termékeket. Minden szükséges információt megtalálsz az adatlapon.
Bármilyen nehézség esetén, lentebb vagy elérhetőségeinken keresztül fordulj hozzánk bizalommal! +36 30/20-58-160
Felhasznált források: Wikipedia, Házipatika, DXN Termékkatalógus